Adresli ve Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri

Adresli ve Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri

Adresli ve Konvansiyonel Yangın Algılama (Dedektör) Sistemleri Nedir?

Adresli ve konvansiyonel algılama sistemleri kurulu bulunduğu yerlerde çıkan yangınları bölge bilgisi vererek uyaran elektronik sistemlerdir. Bu tür sistemler yangın sırasında ses ve ışık yayarak müdahale süresinin kısaltılmasını sağlar.

Sistem yangın algılama ve ihbar paneline algılama hatları ile bağlı bulunan elemanların panele yangın alarmı bilgisini göndermesi sonrasında, algılama ve ihbar paneline alarm hatları ile bağlı bulunan sirenleri devreye sokar. Böylece kendi ön panelinde alarm bilgisinin hangi bölgede gerçekleştiği ile ilgili bilgiler gösterilir.



Sistemin Montajı ve Devreye Alma İşlemleri

Sistemin kurulması öncesi yapılması gereken ilk iş, yangın algılama ve ihbar panelinin yerinin tespit edilmesidir.  En doğru seçim, sistemin tesis veya binada merkezi bir yerde kurulmasıdır. Böylece yangın ihbarı yapıldığı anda yetkililerin en kısa sürede yangın alarm bilgisine ulaşması mümkün olabilecektir. Güvenlik masasının kolay erişilebilir bir noktada olması, sistem panelinde yer alan göstergelerin ve panelde yer alan bölgenin binada nereyi tarif ettiği gibi bilgilerin kolayca okunabilmesini sağlayacaktır. Yangın riski olan yerlerde güvenlik masalarının bina girişleri gibi yerlerde olması tercih edilmelidir. 

Kurulum yerinin tespitinden sonra, tesisin ya da binanın sanal bölgelere ayrılması işlemi yapılır. Sistemin kurulacağı binanın mimari yapısı da göz önüne alınmak suretiyle, her kat bir bölge veya her kat iki bölge olacak şekilde kurulum sağlanabilir.

Tercihlere bağlı olarak istenirse binada veya tesiste bulunan yerlerin her birini bir bölge kabul ederek kurulum sağlanabilir. Örneğin;

İmalathane farklı bir bölge, 
Kalite kontrol bölümü ayrı, 
Stok bölümü ayrı birer bölge olarak ayrılabilir.

Bölgelerin tespiti yapılırken ana gaye, yangın ihbarı olduğunda o bölgeye en kısa sürede erişim sağlanabilir olması ve yangının nerede çıktığının kolay bir şekilde tespit edilebilir olmasıdır. Çok büyük binalar ve 300 metre kareden büyük yerler birden çok bölgeye ayrılmalı, mümkünse her kat bir bölge olarak tespit edilmelidir.


Konvansiyonel Yangın Algılama Sisteminin Yapısı

Adresli ve Konvansiyonel Algılama (Dedektör) Sistemleri işletme ve binalarda oluşabilecek olası yangınlara erken müdahale edilebilmesi adına tasarlanmış sistemlerdir. Konvansiyonel algılama sistemlerinde mevcut olan algılama paneli, algılama elemanlarının bağlı bulunduğu bölgelerden oluşur. Kullanılacak olan panelin kapasitesi oranında bölge sayısı belirlenir. Sistem içerisinde her bölgeye 20 tane ( dedektör) algılama elemanı bağlanma olanağı vardır.

Panelde bunun dışında sirenler ve yangın ihbar butonunun bağlandığı giriş ve çıkışlar da bulunmaktadır. Herhangi bir bölgede yangın başladığı anda veya butona basıldığında, söz konusu algılama elemanı yangını nereden algılamışsa, o bölgeden yangın uyarı sinyali gelir. Fakat 20 adet dedektör bağlı bulunması halinde uyarının hangi detektörden geldiği belli olmaz. Bu yüzden bu tür sistemler daha çok küçük ve orta çaplı bina ve tesislerde kullanılır.


Adresli Yangın Algılama Sistemlerinin Yapısı

Adresli yangın algılama sistemlerinde algılama elemanlarının bağlandığı ( döngü) Loop hatları bulunur. Kullanılacak loop sayısı kablolama mesafesi kullanılan panele bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bir loop hattına en çok 128 adet dedektör ( adresli eleman) bağlantısı yapılabilir. Loop üzerinde yer alan algılama unsurları kendi içinde bölgelere ayrılabildiği gibi, her bir algılama unsuru üzerinde mevcut olan adresleme switch’i sayesinde panel tarafından bireysel olarak da algılanabilmektedir. 

Gerek adresli gerekse konvansiyonel sistemler uygulama alanının özelliklerine göre seçilmeli ve en uygun alanlara konumlandırılmalıdır. Daha küçük işletmeler için konvansiyonel sistemler tercih edilmeli, adresli sistemler ise, birden fazla bölgelere ayrılması zorunlu olan büyük çaplı bina ve işletmelerde tercih edilmelidir.
 

Adresli ve Konvansiyonel Algılama Sistemleri Hakkında
Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

 
✦ Adresli ve konvansiyonel algılama sistemleri nasıl çalışır?
Adresli ve konvansiyonel algılama sistemleri bir yerde veya bir mekanda oluşan yangını hemen anında algılar ve sesli, ışıklı sistemi ile kişileri uyarır.

✦ Adresli ve konvansiyonel algılama sistemleri neredelerde kullanılır?
Fabrikalarda, iş yerlerinde ve binalarda yani aklınıza gelebilecek her türlü alanda kullanıma uygundur.

✦ Adresli ve konvansiyonel algılama sistemleri yangın algılar mı?
Duman algılama sensörleri sayesinde yangınları hemen algılar ve kişileri uyarır.

✦ Adresli ve konvansiyonel algılama sistemleri sorunu nasıl bildirir?
Adres gösterme yeteneği sayesinde sorun çıkan bölge için cep telefonlarına, bilgisayarlara ve tabletlere uyarı gönderir. Bu sayede adres kontrolleri hızla yapılır ve yangınlara çok hızlı bir şekilde müdahale edilir.

✦ Adresli ve konvansiyonel algılama sistemleri nereye kurulmalı?
Binaların iç kısımlarına ve dış cephelerine kurulabilir. Daha etkili olması adına merkezi bir yere kurulması önemlidir. 
 

İlginizi çekebilir...

--------------------------------------------
 Yangın Algılama Sistemleri  ⇦ ⇨ Yangın Söndürme Tüpleri
 
markalar1 markalar2